marți, 10 octombrie 2017

Prietenie stânjenitoare



Parafrazându-l pe Caragiale, am putea spune că unii internauți înțeleg prietenia pe Facebook în grupurile de agricultură, ca fiind aceea care „gâdilă” postarea „prietenilor” într-un mod plăcut”.
Într-o anumită măsură au dreptate, dar excesele de admirație pot fi stânjenitoare, dacă nu sunt însoțite de câteva explicații.
Dl Anton Cornel, un cunoscut agronom din SE țării și un „prieten” generos care își spune sincer părerea competentă atunci când este cerută de cei interesați, a postat câteva imagini cu o cultură frumoasă de rapiţă.
Imaginile au strâns repede aprecieri și comentarii favorabile. Două dintre ele mi-au atras însă atenția. Dacă vrei, poți interpreta diferit aproape orice afirmație. Iată exemplele:
1.      Un „prieten” remarcă faptul că plantele arată atât de bine, încât ar trebui „puse pe manual”, indiferent de tratamentele făcute.
a)      Dacă privim pozitiv afirmația, am putea spune că este o reclamă subtilă și foarte inteligentă la hibrizii Dekalb. Hibridul folosit a fost DK Exception, care anul acesta a depășit limita de 6 t/ha în judeţul Teleorman. Potențial confirmat de descrierea din catalogul Dekalb, „un hibrid de ultimă generaţie, cu performanţe de producţie de excepţie”.
b)     Concluzia 1 poate fi interpretată ca o reclamă în toată regula: DK Exception  răspunde excelent tuturor condițiilor de cultură.
c)      Concluzia 2 poate fi interpretată ca o recunoaștere a calităților de tehnolog a lui AC: în orice condiții pedoclimatice (vezi și locul 1 obținut la „concursul” organizat de Rapool), tehnologia propusă de AC este un model pentru cultivatorii de rapiţă. 
d)    Dacă suntem ceva mai realiști, trebuie să recunoaștem că avem nevoie de explicații concrete, nu de intuiții personale, chiar dacă sunt parțial corecte. Spun parțial, deoarece Anton Cornel ar fi avut rapiţă frumoasă în mod cert și cu alți hibrizi, dar și hibrizi Dekalb de pus în poze se întâlnesc și în alte ferme.
2.      Alt „prieten” este mândru că știe un ingredient al succesului. „La pregătirea pentru iernat este necesar 1 lt de bor”. Aceasta este părerea lui. Ce nu mi-a plăcut este faptul că o lipește „ca marca de scrisoare” de imaginea dlui Anton Cornel. Într-un fel își impune opinia, după părerea mea greșită, fără nicio explicație. Un fermier mai slab de înger, crezând că așa a făcut și Anton Cornel, ar putea cheltui în plus cu niște bor.
PS Părerea mea despre 1 lt de bor o puteți găsi aici: https://horiavh.blogspot.com/2017/08/cu-bor-sau-fara-bor-toamna.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu