luni, 20 noiembrie 2017

Erbicidarea în toamnă a grâului – Răspuns pentru Luca Marius




Întrebare: Este o practica corecta erbicidarea in toamna a grâului? Daca da, cand credeti ca ar trebui aplicat? (ca si stadiu de vegetatie al graului).

Răspuuns
Erbicidarea în toamnă a grâului este o practică corectă, când se respectă majoritatea  recomandărilor din eticheta produselor.
Momentul aplicării. Există mai multe situații când erbicidele se pot utiliza toamna.
1. Erbicide care se pot aplica și toamna. Exemplu clorsulfuron 75%. Se aplică preemergent și postemergent la grâu (Rival 75 GD și Glean 75 DF). La orz se aplică doar postemergent.
·        Postemergent se poate aplica din faza de 3 frunze până înainte de  burduf, dar eficacitatea este mare când atât plantele de grâu cât și buruienile sunt mici.
·        Nu se recomanda erbicidarea daca culturile de cereale care se afla in stres hidric sau termic.
Temperatura aerului trebuie să fie mai mare de 5 oC dimineața, iar în timpul zilei să crească.
2.  Biathlon (54 g/kg florasulam + 714 g/kg tritosulfuron) se poate aplica în fenofazele de la 3 frunze la frunza stindard, BBCH 13-39. Unii fermieri îl folosesc cu succes și toamna, dar în etichete lipsește mențiunea „recomandat toamna”. Anul viitor, dacă doriți să îl aplicați toamna, trebuie să luați legătura cu specialiștii BASF.
3. Trinity SC ( clorotoluron, diflufenican și pendimetalin ): „Momentul optim pentru aplicarea tratamentului este toamna, până la sfârșitul lunii octombrie, în fenofaza BBCH 10 – 13 a plantelor de cultură (de la răsărire până la 3 frunze desfăcute).”
Andrei Doru (Adama) a completat : „Trinity, pe langă spectrul de buruieni dicotiledonate combate şi unele specii de buruieni monocotiledonate (Apera spica venti, Poa annua, Poa pratensis şi Alopecurus Myosuroides), buruieni care rezistă bine peste iarnă şi au un consum ridicat de elemente nutritive”.

De ce se aplică erbicide toamna?
Din cauza schimbărilor climatice, mai mult sau mai puțin evidente, toamna apar mai multe buruieni care supraviețuiesc în proporție mai mare pe parcursul iernilor mai blânde. Aplicarea unui erbicid toamna ușurează controlul lor în primăvară.
Deregulă fertilizarea cu azot se face înainte de erbicidare. Așadar, azotul hrănește și buruienile, care cresc și devin mai greu de combătut. În plus, azotul care este asimilat de buruieni este pierdut de plantele de grâu.  Buruienile din genul  Lollium pot absorbi până în primăvară până la 40 kg N/ha.

NB Nu toate erbicidele se pot aplica toamna. Mare atenție: aceeași substanță activă formulată diferit poate avea efecte diferite asupra plantelor de grâu dacă este aplicată toamna . În fotografiile alăturate, se văd simptome foarte asemănătoare cu cele provocate de aplicarea greşită a erbicidelor hormonale. Fermierul a aplicat în luna noiembrie un erbicid pe bază de 2,4 D. În eticheta produsului se specifică clar: se aplică primăvara, de la înfrățire până la formarea primului internod. Fenomenele de fitotoxicitate cauzate de erbicidele hormonale, pot apare şi dacă aceste produse sunt aplicate prea devreme.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu