sâmbătă, 23 decembrie 2017

Monsanto desființează campionatul…fermierilor




Concurența dintre distribuitorii de inputuri stimulează serios imaginația departamentelor de marketing. Ca urmare, au apărut zeci de fermieri campioni la rapiţă, porumb și floarea-soarelui. Jurnaliștii agrarieni au devenit ziariști sportivi: stau de vorbă mai ales cu campionii, fie de la „județeană”, fie de la nivel național.
După părerea mea, „campionii” de la diferite categorii, să zicem irigat/neirigat, ar trebui să fie stabiliți în urma unor concursuri. În astfel de „competiții”, în Statele Unite se încearcă tehnologii noi, prea costisitoare în acest moment pentru a fi folosite pe întreaga suprafață.
Oricum, „campionatele” de la porumb și rapiță vor fi desființate practic de Monsanto, care a stabilit obiective de producţie în câmp foarte aproape de nivelul potențialului de producţie al hibrizilor cultivați în Romania. De exemplu, Monsanto a inițiat un concurs pentru cultivatorii de hibrizi de porumb DEKALB care are ca scop depășirea pragului psihologic de  20 t/ha. Dacă vor exista câștigători, nu se va mai putea vorbi, evident, despre campioni la alte niveluri de producţie. Mi se pare corect așa: să țintim cât mai sus pentru producţii record realizate pe suprafețe mici, în cadrul unor concursuri de genetică sau tehnologie și să folosim baza de date cu cele mai bune rezultate de producţie într-un sistem neconvențional de consultanță.
Pliniu cel Bătrân scria în Istoria naturală că trebuie să „căutăm în strădania noastră mai puțin faima, cât onoarea de a fi făcut ceva util. Când un cetățean era numit bun agricultor și bun cultivator, se considera că i s-a adus cel mai înalt elogiu”.
Care este diferența între un „campion” și un „bun cultivator de porumb”?
Campionul își înregistrează recordul „online”, așa cum au făcut anul acesta mai multe companii, sau îl stabilesc prin diferite evaluări. Daniel Stanciu (Monsanto), consideră că recoltarea transmisă în direct este metoda cea mai transparentă prin care se autentifică un record de producţie. Fermierii pot vedea în direct rezultatele de producție, nu doar din înregistrări sau din informațiile transmise de companii, date care se pot verifica mult mai greu.
Un „bun cultivator” are în schimb și timp de explicații, care nu i se cer de obicei campionului. Iar aceste explicații sunt cele care ajută pe alți fermieri să înțeleagă cum a reușit să obțină o producţie mare și profitabilă.
Concursul propus de echipa de marketing de la Monsanto, mai are un mare merit. Pentru prima dată o mare firmă își propune să „ unifice centurile”. Este vorba de „Centura porumbului” din Statele Unite (Corn Belt) și zone foarte favorabile din  România (Câmpia de Vest, Lunca Dunării, Bărăganul irigat sau în ani foarte favorabili etc.).
De peste 50 de ani, compararea datelor climatice din Corn Belt și România ne încurajează să așteptăm ziua în care vom obține producții asemănătoare cu cele din Cordon, deoarece avem pe mari suprafețe condiții termice favorabile biologiei porumbului, după cum a remarcat Bîlteanu (2003), folosind datele obținute de Humlum în România în perioada 1923-1938.
Așadar în România sunt îndeplinite două din cele câteva condiții necesare pentru obținerea unor producții foarte mari: soluri fertile și temperaturi favorabile. Insuficiența apei în perioada de vară și temperaturile mai mici decât i-ar trebui porumbului în luna mai, erau considerate principalele constrângeri pentru realizarea unor recolte mari (Bîlteanu 2003).
Dar la nivelul unor platforme tehnice de 5-6 ha, fertirigate cu pivoți sau prin picurare, hibrizi Dekalb cu potențial de producție de 25 t/ha, ar putea ajunge la recordul dorit de 20 t/ha. Va fi totuși destul de greu, pentru că tehnologia nu este pe încă pe măsura potențialului hibrizilor. Probabil că va trebui să mai treacă  câțiva ani (mai ales că vremea diferă mult de la un an la altul), până când vom provoca fermierii la producții de 25 t/ha.
https://www.facebook.com/MonsantoCo/photos/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu