marți, 25 iulie 2017

Hibrizii cu „cazier” Dekalb, au cele mai bune rezultate?




Tehnologiile propuse de Dekalb clienților săi sunt elaborate în jurul „binomului” hibrid/densitate. Dekalb estimează că cei doi factori de producţie au o influență de 30% asupra mărimii randamentului. De aceea, alegerea lor corectă determină obținerea celor mai bune rezultate, pe toate tipurile de sol, în diverse condiții climatice.
Pentru aceasta au realizat o formidabilă bază de date, cu cel puțin 1000 de intrări pentru fiecare hibrid cultivat în Europa.
Cum este posibil acest lucru?
1.      În toate cele 12 țări din  Europa unde sunt cultivați hibrizii Dekalb, au fost înființate  centre tehnologice Dekalb, 38 în total.
2.      Pe aproximativ 700 ha sunt cultivați toți hibrizii aflați în cultură, cât și noii „pretendenți,” la densități diferite, pe soluri variate și în foarte multe variante tehnologice.
3.      Se face cartarea solului.
4.      O cartare specială este cea făcută de firma franceză Geocarta , care realizează o hartă a variabilității texturii prin măsurarea rezistivității electrice a solului. Pe baza acestei hărți se realizează altele, dintre care, cea mai importantă este cea a capacității utile pentru apă a solului.
5.      Folosind această hartă se poate semăna „cu rată variabilă ”(de ce i-or fi zis rată și nu densitate sau desime variabilă, nu înțeleg). Semănători de ultimă generație modifică densitatea din mers, după cum „dictează” harta.
6.      Se urmărește prin satelit starea de sănătate a culturii.
7.      Se realizează hărțile de recoltă.
8.      În acest fel, pentru fiecare hibrid se strâng cel puțin 1000 de date care influențează producţia.
9.      Variațiile factorilor de mediu care influențează în mod semnificativ elaborarea producţiei, caracterizează 3 clase de favorabilitate, cărora li s-au atribuit valori ale densității pentru fiecare hibrid. De exemplu: pentru DKC 4964 - 60000-65000 b.g./ha pentru producţii mai mici de 7 t/ha, 65000-70000 b.g./ha la producţii între 7-11 t/ha și 70000-75000 b.g./ha când se dorește o producţie de peste 11 t/ha.
10.   Astfel,  când trebuie să-și aleagă hibridul și densitatea, un fermier are mai multe posibilități:
a)     Nu are cartarea pedologică și agrochimică făcută.
a.      Reprezentantul Dekalb folosește baza de date pentru hibrizi și clasele de favorabilitate generate de informaţiile generale disponibile și alege o densitate care variază în catalog de la 60.000 la 75/80/82.000 b.g./ha. Se remarcă o amplitudine de 15-22.000 b.g./ha. Sunt valori mari, deoarece densitățile diferă pentru fiecare clasă de favorabilitate. Există astfel mai multe șanse să fie aleasă cea mai bună combinație hibrid densitate.
b.      În catalogul Pioneer, amplitudinea la recoltare este de numai 9.000 plante/ha, între 66 – 75.000 plante/ha. Dar s-ar putea ca Pioneer să aibă mai mulți hibrizi cu știuleți "flexibili", care reduc puțin din importanța densității.
c.      La KWS și LG, diferențele de densitate menționate în catalog sunt de regulă de 5000 plante/ha pentru o anumită locație.
Concluzii.
·        Pare logic ca hibrizii a căror comportare a fost mai intens urmărită, cazul Dekalb, să poată fi mai bine aleși pentru fermierii care nu au altă sursă de informaţii decât reprezentanții firmelor de seminţe.
·        Când este posibil, semănați hibrizii aleși dintre cei recomandați de către APPTR. Vor fi cu siguranță mulți hibrizi Dekalb. Dar nu numai!

Un comentariu: