marți, 4 iulie 2017

Un domeniu în care toată lumea sare să te ajute




De 6 ani fermier, Marian Acasandrei  din Periș, judeţul Ilfov se consideră încă un „învățăcel”. Și pentru că nu deține încă multe secrete ale meseriei de agricultor, întreabă pe cei din jur. Și răspunde la toate întrebările care i se pun. Este plăcut surprins, pentru că a descoperit că „agricultura este un domeniu în care toată lumea sare să te ajute”. Și a avut nevoie de ajutor, nu glumă. În această primăvară a  predat la Alcedo 5 mc de ambalaje de pesticide. A avut și a văzut, ca niciodată până acum, câmpul „pus în mișcare” de colcăiala dăunătorilor: 
  • 30 ha de rapiţă distruse de limacși din cauza unei toamne foarte umede. Acum limacșii, mult reduși ca număr după tratamentul cara a putut fi aplicat de abia în primăvară,  sunt pe grâu.
  • Atac de mană și afide la floarea-soarelui. Hibridul high oleic de la Caussade a trecut cu bine proba infecției de mană. Nu același lucru s-a întâmplat pe 40 ha din cele 200 ha semănate ale unui vecin ce a semănat un hibrid produs de o altă companie.
  •  Foarte mulți dintre fermierii cu atac de mană se grăbesc să acuze calitatea seminţei, dar mijloacele agrotehnice sunt la fel de importante pentru evitarea infecțiilor de mană. 
  • La revenirea pe aceeași solă a florii-soarelui, hibrizii folosiți acum trebuie să aibă mecanisme diferite de rezistență la mană comparativ cu cei din ciclul anterior de rotație. Dar foarte puțini fermieri sunt atenți la acest aspect. Se ignoră faptul că trebuie făcută rotația tipurilor de rezistență la mană.
  • un alt factor care favorizează apariția manei este excesul de umiditate din perioada semănatului.
„Să ne documentăm ca să nu ajungem aici”. M-a impresionat bunul simț al tânărului fermier, pentru că nu dorea să ajungă în situația în care, mai mulți specialiști binevoitori, să-i ofere sfaturi contradictorii. Și să nu știe ce să aleagă. O astfel de situație, de două ori neplăcută, s-a ivit săptămâna trecută, când Marian Acasandrei a observat un atac puternic de sfredelitor la porumb (Ostrinia nubilalis).
Iată și variantele pe care le putea alege.
1. Un produs așteptat, sigur și eficace. Din această vară, poate fi folosit la porumb și produsul Coragen, insecticidul cel mai utilizat în lume. Testat înainte de omologare în diferite condiții, a dat întotdeauna satisfacție. Un colectiv de la SCDA Turda condus de A.M. Vălean, a concluzionat după o serie de experiențe că:
·        Sunt necesare tratamentele în vegetaţie care reduc atât atacul de Ostrinia nubilais cît și atacul de Fusarium spp,
·        Aplicarea tratamentelor pe vegetaţie împotriva sfredelitorului porumbului cu Coragen, 250 ml/ha, a contribuit la obţinerea celor mai mari producții, 12.023 kg/ha în 2014 și 9.121 kg/ha în 2015, sporurile fiind de 21%, respectiv 19%.
·        Nu s-au înregistrat plante frânte la variantele la care s-au aplicat produsul Coragen.
În general, nu se aplică tratamente chimice de combatere a dăunătorului, afirmă profesorul Ioan Roșca, care menționează faptul că pentru culturile cu o mare valoare economică, se recomandă aplicarea tratamentelor de combatere, când 50% din plante prezintă perforări pe frunze . Pagubele directe produse de larve sunt mici (aproximativ 6 g/larvă).
Nu există soluții curative propriu zise, afirmă specialiștii Arvalis, care au oferit membrilor APPR broșura „Diagnosticarea accidentelor la cultura porumbului”.
Din stadiul de 10-12 frunze la înflorire, simptomele atacului de sfredelitor sunt:
• Perforarea frunzelor, simetric în raport cu nervura principală, aspect «perforaţii perpendiculare pe direcţia nervurilor», fig. 1.
• Rosătură la subsuoara frunzelor, acolo unde larva pătrunde în tulpină
• Prezența larvelor




În 24 iunie, plantele depășeau 2 m


larvă
Larvele tinere pot fi controlate prin aplicarea de insecticide, înainte ca acestea să se refugieze în plantă prin perforarea tulpinii și să producă pagube.
Soluţii preventive în viziunea Arvalis.
Mărunțirea fină a tulpinilor după recoltare poate distruge populația de larve în proporție de 70-80%. Frigul nu mărește mortalitatea larvelor, în schimb ploile și vremea caldă favorizează dezvoltarea patogenilor pe larvele aflate în diapauză. Măsurile profilactice realizate la scara bazinului geografic al parcelelor sunt mai eficace decât cele individuale. În măsura în care este posibil, combaterea trebuie să fie colectivă.

   
La sfatul specialiștilor de la Alcedo, care i-au furnizat și produsele pentru protecţia plantelor, a utilizat un insecticid de contact (cipermetrin) și unul sistemic (acetamiprid),


deoarece procentul de plante atacate era de aproape 100%










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu