luni, 17 iulie 2017

Porumbul îi sprijină pe cei îndrăzneți!?!



Începând cu anul 2010, Pioneer organizează Portofolio Farm, „din dorința de a demonstra pe viu, calitatea superioară a produselor DuPont Pioneer”.
Anul acesta, specialiștii Pioneer au ales să arate la Furculești, judeţul Teleorman, printre altele, că se pot obține producţii mari la semănatul timpuriu la porumb. S-a mers cu „îndrăzneala tehnologică” până acolo încât să se pună problema dacă se poate semăna la 5 oC (la adâncimea de semănat de 5 cm), la ora 8 dimineața și vremea în încălzire. Răspunsul a fost afirmativ. Dar numai pentru anumiți hibrizi.
Majoritatea recomandă semănatul la 10 oC. De ce?
1.      Am căutat firește în primul rând informaţii de la firma Pioneer. Ceea ce am găsit, a confirmat vechile teorii: „germinarea și creșterea rădăcinii nu au loc când temperatura este mai mică de 10 oC (rădăcina va crește extrem de încet dacă temperaturile depășesc cu puțin 10 oC). (https://www.pioneer.com/home/site/us/agronomy/library/early-corn-planting/)
2.      Monsanto confirmă: „semănatul mai devreme de 8 – 10° C la ora 7 dimineaţa la adâncimea de 10 cm şi vremea în curs de încălzire, nu este benefic, deoarece perioada de la semănat până la răsărise se prelungeşte şi de cele mai multe ori duce la putrezirea seminţei în sol, răsărire eşalonată, plante rare şi întreaga cultură poate fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului”. https://www.dekalb.ro/porumb/biblioteca-agronomica/tehnologie/cand-se-seamana-porumbul.
3.      În Porumbul – Studiu monografic Editura Academiei Române 2004, pg. 96, M. Cristea scrie că o bună germinație are loc atunci când la adâncimea de semănat temperatura este de 10-15 oC. „La temperaturi sub 10 oC, chiar la 6 oC, procesele biochimice din seminţe pot demara, foarte lent, încât seminţele pot să moară înainte de a fi răsărit”.
4.      În plus, în 2014, APPR a organizat o experiență în aceiași localitate pentru testarea mai multor hibrizi. Hibrizii testați au fost semănați în 29 aprilie, iar precipitațiile între 1 aprilie și 31 august au fost de 455 mm, ceea ce a făcut ca producțiile medii pe grupe de maturitate FAO (mai mici și mai mari de 400), să fie cuprinse între 9,4 t/ha și 9,9 t/ha.
            Pentru ca răsărirea să aibă loc rapid și uniform, este foarte important ca imbibiția (absorbția apei de către seminţe) să nu se facă cu apă rece (să nu cadă zăpadă sau o ploaie rece după semănat). În primele 24-48 de ore temperatura apei de imbibiție nu trebuie să scadă sub 10 oC.
Totuși, specialiștii Pioneer știu cum să obțină avantaje din semănatul timpuriu. Și mulții fermieri beneficiază deja de acest lucru. Să vedem cum! (va urma)

3 comentarii:

  1. Foarte interesant! Mulțumim domnule Conf.dr. Horia Hălmăjan.
    Totuși, n-am înțeles cine este ”APPR”...

    RăspundețiȘtergere
  2. Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania.(appr.ro)
    Se vede treaba ca au schimbat cam devreme prima denumire (Asociatia Producatorilor de Porumb din Sudul Romaninei.
    Dar se extinde destul de rapid, si isi va merita noul nume.

    RăspundețiȘtergere