miercuri, 12 iulie 2017

Monsanto, mândrie și prejudecăți




Monsanto, mândrie și prejudecăți
Mândria. Când are cu ce, Monsanto se mândrește. E firesc, și o face des! Bravo lor!
Marți de exemplu, s-a recoltat la Florica în judeţul Teleorman o solă care a fost afectată de furtună (130 l/mp),  cu reprize de grindină. Au fost doi hibrizi Clearfield în sola respectivă, dintre care unul  Monsanto, DK Impression CL, de la care s-a obținut o producţie echivalentă de 4132  kg/ha, cu 42% mai mare față de 2387 kg/ha a celuilalt hibrid. Să spunem că s-au recoltat doar suprafețe mici pentru evaluarea producţiei.
Concluzia este ușor de tras:  DK Impression CL este un hibrid destul de rezistent la scuturare, iar hibrizii Monsanto au realizat în general producţii cu 30% mai mari.

Prejudecăți
1.      Nu s-a spus numele celuilalt hibrid. Nu toți fermierii vor cultiva hibrizi Monsanto, cu rezistență la scuturare. Unii hibrizi de pe piață, vor trebui evitați la cumpărare, dacă nu sunt toleranți la scuturare, iar în zona în care sunt cultivați sunt deseori furtuni. Deoarece nu avem o listă a hibrizilor de rapiţă recomandați pentru fiecare regiune, fiecare informaţie ar trebui folosită.
2.      Toleranța la scuturare este un obiectiv obligatoriu al ameliorării la toate companiile de seminţe. Cu cât un hibrid este mai nou, există și șansa să fie mai  tolerant. Atenție la hibrizii foarte vechi care mai sunt pe piață. Majoritatea erau senibili la cădere, iar toleranța la scuturare era mai mică.
3.      Culoarea verde a tulpinilor nu este un avantaj întotdeauna. Tulpinile verzi au un conținut de apă de 25-30%, fapt ce determină apariția umidității de împrumut la silicve, iar seminţele nu mai sunt treierate. Din cauza tulpinilor verzi, pierderile la recoltare pot fi de câteva sute de kilograme/ha. Umiditatea optimă a tulpinilor la recoltare trebuie să fie în jur de 15%.În prima fotografie observați doi hibrizi de rapiță într-un lot demonstrativ de la Adunații Copăceni din anul 2009. Producția la hibridul cu tulpini verzi a fost de 4294 kg/ha, iar la cel cu tulpinin uscate a fost de 4107 kg/ha (suprafața recoltată a fost de 857 mp.
4.      Nu vă bazații pe toleranța la Sclerotinia a unor hibrizi de rapiţă. Practic, ea nu există. Atacul diferit de Sclerotinia este cauzat de alți factori, în primul rând de momentul aplicării produselor de protecție.
5.      Atenție la rotație. În Franţa este „interzisă” utilizarea hibrizilor Clearfield în rotația grâu - -rapiţă, pentru a nu favoriza apariția rezistenței buruienilor la erbicidele din grupa B (tribenurom-metil, imazamox).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu